Çocuk Gelişimi Eğitiminde «Montessori Yöntemleri» "Montessori Methods" in Child Development Education
Çocuk Gelişimi Eğitiminde «Montessori Yöntemleri» "Montessori Methods" in Child Development Education
ERASMUS+ 2018 PROJE BİLGİ NOTU
Proje Sahibi Kurum Necatibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Proje Türü : KA102 Mesleki Eğitim
Proje Adı :Çocuk Gelişimi Eğitiminde "Montessori" Yöntemleri
Proje Bütçesi 46.475 Avro
Konsorsiyum Üyeleri (varsa) :
"Projede Konsorsiyum Üyesi bulunmamaktadır"
Yurtdışı Proje Ortakları :
- Budapesti Kőbányai Bóbita Óvoda Macaristan
- Stichting Montessori Onderwijs Heerhugowaard Hollanda
- Giocolandia Società Cooperativa – İtalya
- Fox and Rose Çekya
Katılımcı Dağılımı ve Süre :
-İtalya – 6 öğrenci + 1 refakatçi – 23 gün (seyahat dahil)
- Çekya – 6 öğrenci + 1 refakatçi – 23 gün (seyahat dahil)
-Hollanda – 6 personel – 14 gün (seyahat dahil)
-Macaristan – 6 öğrenci + 1 refakatçi - 23 gün (seyahat dahil)
Katılımcı Profili :
ÖĞRENİCİ VE PERSONEL KATILIMCILAR: Bursa Necatibey MTAL´de Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında meslekî eğitim almakta olan öğreniciler ve meslekî eğitim sorumlusu personellerdir.
KATILIMCILARIN DENEYİMLERİ:
Personel katılımcılar; Çocuk Gelişimi alanında meslek lisesi öğrencilerinin eğitimlerini programlama, planlama ve verme deneyimine sahiptirler.
Öğrenici katılımcılar; Çocuk gelişimi alanında meslekî eğitim alma deneyimine sahiptirler. Proje konsorsiyum üyesi meslek liselerinden katılımcı olacak öğreniciler meslek liselerinde Çocuk Gelişimi alanında eğitim alan 10.,11. ve 12. sınıf öğrencileridir.
KATILIMCILARIN İHTİYAÇLARI:
Montessori eğitim yöntemi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak,
Montessori yöntemine uygun eğitim mekânı hazırlamayıöğrenmek,
Çocuk Gelişimi alanında meslekî eğitimdeki alternatif eğitim yöntemlerini öğrenmek,
Yönteme özgü etkinlikleri ve Montessori eğitim materyallerini öğrenme,
Eğitimlere uygun materyal hazırlamayıöğrenmektir.
KATILIMCI SEÇİMİ: Projede katılımcı seçiminde adil ve şeffaf bir seçim gerçekleştirebilmek için Proje Yürütme Ekibi oluşturulacaktır. Proje konsorsiyum koordinatörünün ve konsorsiyum üyelerinin birer yetkilisinin bulunacağı bu ekip proje işlemlerinin yürütülmesinden sorumludur. Proje ekibi adına proje sahibi kurumun koordinatörü proje işlemlerini bire bir takip edecektir.
Projenin duyurularının yapılmasının ardından başvurular alınmaya başlanacaktır. Her kurum kendi katılımcısını belirleyecektir. Proje koordinatörü katılımcıların seçimi için belirlenen kriterleri kullanarak katılımcı değerlendirme cetveli hazırlayacaktır. Değerlendirme Cetveli belirlenen nesnel seçim kriterlerini puanlama usulü değerlendirecek bir formatta olacaktır. Katılımcı başvuru formunda istenen bilgiler ışığında, değerlendirme cetveli kullanılarak 100 puan üzerinden ön değerlendirme yapılacaktır. Ön değerlendirmenin ardından belirlenen aday katılımcılar yine web siteleri aracılığıyla duyurularak, mülakata çağırılacaktır. Proje ekibi aracılığıyla Necatibey MTAL´de 100 puan üzerinden değerlendirilecek mülakatlar yapılacaktır. Mülakat kriterleri kullanılarak yapılan mülakatlar sonrasıön değerlendirme ve mülakat puanı ortalamasıyla belirlenen kurum asıl ve yedek katılımcıları (necatibeyktml.meb.k12.tr/ adresi üzerinden web aracılığıyla duyurulacaktır.)
Proje Özeti :
Okul öncesi yıllar diğer yaşam yılları ile karşılaştırıldığında gelişimin farklı yönlerinin birbiriyle ilişkisinin en fazla olduğu dönem olarak görülür. Bu yıllar çocuğun gelişimindeki en önemli yıllardır. Çocukluk yıllarında kazanılan davranışların büyük bir kısmının yetişkinlikte, bireyin kişilik yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve değer yargılarını biçimlendirdiği gözlemlenmiştir.
21. yüzyıl başlarında çocuğun 'bireyselliği'ni fark ederek buna uygun bir eğitim modeli geliştiren Dr. Maria Montessori'ye göre çocukların bedensel, entellektüel ve duygusal potansiyeline tam olarak ulaşması için özgürlüğe ihtiyacı vardır. Ama bu özgürlük, düzen ve öz disiplin yoluyla erişilecek bir özgürlük olmalıdır."
Montessori´nin "Çocuklara önceden hazırlanmış bir çevrede özgürlük tanımak" olarak tanımladığı sistem çocuklar için öngördüğüçevre ve eğitim materyallerini Ulusal Montessori Birliği´nden gelen bildirimlerle sürekli güncellenir. Böylece değişen zaman ve teknolojiye uygun eğitim materyalleri edinilir. Sistemde eğitim için hazır materyaller grubunun dışında, öğretmenlerin hazırladığı materyaller de bulunmaktadır,böylece öğretmenler de materyal hazırlamada uzman olmaktadırlar.
"Montessori eğitimi almamış bir öğretmenin Montessori'yi öğretmesinden bir biyologun Fransızca öğretmesinden daha fazla bir şey beklenemez." Maria Montessori anlayışıyla proje katılımcısı personel ve öğrenicilerimizin bu eğitim yöntemini inceleyerek öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Türkiye'de de Montessori eğitimi veren okul öncesi eğitim kurumları sayısı artmaktadır.Ülkemizdeki okul öncesi kurumlarında Çocuk Gelişimi alanında eğitim almakta olan meslek liselerinin meslek personelinin ve eğitim alan öğrencilerin bu eğitim metodu ve uygulanışıyla ilgili yeterince bilgi sahibi olmamaları nedeniyle projemiz hazırlanmıştır.
PROJE AMAÇLARI:
Montessori yöntemini,
Eğitim yöntemine özgü etkinlikleri,
Montessori eğitiminin araçlarını,
Eğitim materyallerinin kullanımını,
Eğitim mekanının düzenlenmesini,
Eğitimin değerlendirmesini yapmayı MEB müfredatına eklenebilecek yöntemsel kazanımlar sağlamayıöğrenmektir. Bu öğrenmeleri gerçekleştiren katılımcıların meslekî yeterliliğinin artması ile kamuda hizmet veren meslekî eğitim personelinin eğitim kalitesi ve öğrenicilerin istihdam edilebilirliği artacaktır.
KATILIMCI SAYISI VE PROFİLİ: Proje sahibi kurumdan toplam 15 öğrenci ile 3 refakatkçi ve 6 personel katılımcı olarak faydalanacaktır. Personel katılımcılar Çocuk Gelişimi alanında meslekî eğitim planlama ve programlamasını yapmakla sorumlu eğitim personelidir. Öğrenici katılımcılar proje sahibimiz olan MEB´e bağlı meslekî eğitim kurumunda Çocuk Gelişimi alanında temel meslekî eğitim almakta olan öğrenci 10.,11. ve 12. sınıf öğrencileridir.
PROJE FAALİYETLERİNİNTANIMI: Projenin yurtdışı hareketliliği 4 akış halinde olacaktır. Hareketlilikler Ocak 2019´un son haftası başlayıp Mart 2019´un ilk haftası bitecektir.
1.Akış Hollanda 6 Personel /
2. AkışÇekya 5 öğrenci+1 refakatçi katılımcı /
3. Akışİtalya 5 öğrenci+1 refakatçi katılımcı /
4. Akış Macaristan 5 öğrenci+1 refakatçi katılımcı /
PROJE METODOLOJİSİ: Proje başvuru,seçim,hareketlilik,değerlendirme ve yaygınlaştırma süreçlerinin şeffaf ve başarılı bir şekilde yönetilmesi için Proje Yürütme Ekibi oluşturulacaktır. Proje ekibi okul müdürü, çocuk gelişimi ve eğitimi alan öğretmenleri zümre başkanı, İngilizce öğretmeni ve projeyi yazan proje koordinatörüöğretmenden oluşacak 4 kişilik bir ekip olacaktır. Proje koordinatörü genel olarak iş ve işlemleri takiple sorumlu olacaktır.
ÖNGÖRÜLEN SONUÇ VE ETKİLERİ:
Öğrenici katılımcılar alternatif eğitim metotları hakkında bilgi sahibi olacaklar,
Öğrenici ve personel katılımcılar Montessori eğitime dair yöntem ve araçlarıöğrenerek eğitimde uygulanma metotlarınıöğrenecekler,
Yapılan proje duyuruları ve bilgilendirmeleri aracılığıyla meslekî ve teknik eğitimin önemi ve erişim imkanları hakkında farkındalık oluşturulacak,
Çalışanların sadece belirli koşullarda performans sergilemesini yeterli görmeyen küresel rekabet ortamının istediği, değişen durumlara uyumluluk gösterebilecek yeterlilikte meslekî eğitim personeli yetişecektir.
Avrupa 2020 hedefleri doğrultusunda meslekî eğitim öğrenici ve personeline işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu beceriler kazandırılacak,
Öğretim programları uluslararası meslek standartlarına,uluslar arası yeterliliklere ve işgücü piyasası ihtiyaçlarına göre geliştirilecek,
PROJENİN UZUN VADEDE OLASI YARARLARI:
MTE okul ve kurumlarının insan kaynakları nitelikleri geliştirilecek,
İş yeri tabanlı eğitimlerin etkinliği ve verimliliği arttırılacak,
Yetkinlikleri artan meslekî eğitim personelinin vereceği eğitimler sayesinde okulun meslekî eğitim başarısı artacaktır