T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Necatibey Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Nasıl verimli ders çalışılır?

Nasıl verimli ders çalışılır?

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

1. Önce amacınızı belirleyin

Ders çalışırken, ödev yaparken, sınavlara hazırlanırken belirli bir hedef doğrultusunda yol almalısınız. Amaç belirlemek, ders çalışma isteğinizi olumlu yönde etkileyecektir. Unutmayın hedefi  olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez...

2. Çok çalışmak, verimli çalışmak değildir

Ders çalışmak için zamanınızı iyi kullanmak çok önemlidir. Uzun süreli değil daha çok kendinizi derse veriyorsanız,  isteklendirme devam ediyorsa verimli çalışıyorsunuz anlamına gelmektedir. Genelde  40 dakika çalışma 10 dakika mola şeklinde olmalı...

3.Kendinize çalışma ortamı hazırlayın

Ders çalışma için sürekli çalışabileceğiniz bir ortam olmalıdır. Ortamda dikkati dağıtacak eşyalardan uzak olmalıdır. Ortamın sıcaklığı, ışığı ve havalandırmasına dikkat ediniz.

4.Çalışırken dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin

Uygun çalışma ortamı sağlandıktan sonra ders çalışmanıza tam bir yoğunlaşma içinde başlayın ve dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak durun.

5.Planlı çalışma alışkanlığı kazanın

Günlük ve haftalık planlar yapmalı ve ders çalışma süreleri bu planlara sadık kalarak devam etmelisiniz. Bunun sayesinde zamanı etkili ve verimli kullanmış olursunuz.

6. Sevmediğiniz ders yoktur çalışmadığınız ders vardır

Ümitsizliğe kapılıp çalışmaktan vazgeçmek en büyük hatalardan biridir. Başarısızlıktan başarı doğar.  İnsan bilmediğinden korkar. Ne kadar çalışırsan o kadar öğrenirsin.

7. Çalışmanızı sık sık bölmeyin

Ders çalışma için ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeleri çalışmaya başlamadan hazırlayın ki ara vermeyiniz. Dikkatiniz dağılmaya başladığında on dakikalık molalar verebilirsiniz.                      

8. Dersi derste öğrenin, iyi dinleyin ve not tutun, hatta günlük yazın

Ders esnasında tüm dikkatinizi öğretmeninize veriniz. Anlamadığınız yerleri öğretmeninize sormaktan çekinmeyin.  Önemli noktaları mutlaka not alın.

Anlatılanlar öğretmenin ağzından çıktığı gibi değil, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır. Öğretmenin anlattığı konunun ana fikri ve anlamları kavranıncaya kadar beklenilmelidir.  Zamanın çoğu yazmakla değil, dinlemekle, fikirleri kavramaya çalışmakla geçmelidir. Önemli fikir ve paragrafların aynen yazılmasında fayda vardır. Yazıların düzgün ve okunaklı olmasına önem verilmelidir. Önce müsvedde yapma, sonra temize çekilme yoluna gidilmelidir.

Bir günlük defteriniz olsun. Her gün  düzenli bir şekilde yazmaya çalışın.

9. Öğrendiklerinizi tekrar edin

Öğrendiklerinizi tekrar etmezseniz kısa sürede unutursunuz.  Hatırlama konusunda üç altın kural vardır.

1- Çalışma seansı 20-40 dakikadır ve bu sürenin sonunda ne hatırlanacağının sınanması gerekir.

2- 20-40 dakikalık bir çalışma ve on dakikalık tekrarı, 10 dakikalık bir dinlenme izlenmelidir.

3- Dinlenme sırasında kendinize bir ödül verin, çünkü bunu hak ettiniz.

10. Bol bol kitap okuyun.

 

Etkili ve verimli okuma, öğrenmenin en temel yoludur.  Kitap okuma alışkanlığı hem kavrama ve düşünme yeteneğinizi geliştirir hem de genel kültürünüzü artırır.

18-01-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.01.2018 - Güncelleme: 14.02.2023 02:22 - Görüntülenme: 748
  Beğen | 1  kişi beğendi