T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Necatibey Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALANIN TANIMI: Mutfak araç,gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

ALANIN AMACI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN DALLARI

MUTFAK (Okulumuzda mevcuttur.)

PASTACILIK,

SERVİS (Okulumuzda mevcuttur.)

BAR,

HOST-HOSTESLİK

YAŞ PASTALARIMIZ
 İSTİHDAM ALANLARI:

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1.  Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında,
6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde 
7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda çalışabilirler.

 ULUSLARARSI İSTANBUL GASTRONOMİ
 EĞİTİM SÜRESİ

            Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1.  Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

2. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlilikleri kazanabilecektir.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

  • Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
  • Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
  • Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
  • Sorumluluk sahibi,
  • Hızlı hareket edebilen,
  • Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
  • İş güvenliğine dikkat eden,
  • Araştırmacı ve yaratıcı,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
  • Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.

Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, eli çabuk, hızlı hareket edebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

Servis elemanı olmak isteyenlerin; uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, iş disiplinine sahip, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, etkili ve güzel konuşan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

         Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı aşçılık, servis elemanlığı, pastacılık, barmenlik, hosteslik dallarından mezun olanlar, YGS´ de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olduklarında, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler.

Yiyecek İçecek Hizmetleri  Alanından Mezun Olan Öğrencilerimizin Devam Edebileceği Yüksek Öğretim Programları

PROĞRAM                                                                                                              SÜRE                                 PUAN TÜRÜ

Konaklama İşletmeciliği (Yüksekokul)                                               4                                 YGS-6

Konaklama İşletmeciliği ve Turizm işletmeciliği (Yüksekokul)               4                                 YGS-6   

Seyahat İşletmeciliği ve Turizm işletmeciliği  (Yüksekokul)                   4                                 YGS-6

Turizm İşletmeciliği ve otelcilik (Yüksekokul)                                      4                                  YGS-6         

Turizm ve Otelcilik (Yüksekokul)                                                       4                                  YGS-6

Yiyecek İçecek İşletmeciliği (Yüksekokul)                                          4                                  YGS-6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)                                         4                                  YGS-4

Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.)                                                          4                                 YGS-6

Sınavsız geçişle yerleşebilecekleri bölümler

Aşçılık                                                                                             2         

İkram hizmetleri                                                                              2

Turizm  ve Otel İşletmeciliği                                                              2

Turizm ve Seyahat Hizmetleri                                                            2

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.04.2015 - Güncelleme: 30.01.2023 13:15 - Görüntülenme: 5554
  Beğen | 8  kişi beğendi