EĞİTİM SÜRESİ:
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir. 3. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlilikleri kazanabilecektir.
Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.
Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;
- Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
- Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
- Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
- Sorumluluk sahibi,
- Hızlı hareket edebilen,
- Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
- İş güvenliğine dikkat eden,
- Araştırmacı ve yaratıcı,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
- Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.
Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, bedence güçlü ve sağlıklı, tat ve koku alma duyumları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, eli çabuk, hızlı hareket edebilen, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, bulaşıcı hastalığı olmayan, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
Servis elemanı olmak isteyenlerin; uzun süre ayakta çalışabilecek kadar bedence sağlam ve dayanıklı, iş disiplinine sahip, mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı, güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı, görgü ve protokol kurallarını bilen, etkili ve güzel konuşan, dikkatli, temiz, titiz, düzenli, mesleki eğitim almış olması gereklidir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı aşçılık, servis elemanlığı, pastacılık, barmenlik, hosteslik dallarından mezun olanlar, YGS´ de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olduklarında, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanından Mezun Olan Öğrencilerimizin Devam Edebileceği Yüksek Öğretim Programları
PROĞRAM SÜRE PUAN TÜRÜ
Konaklama İşletmeciliği (Yüksekokul) 4 YGS-6
Konaklama İşletmeciliği ve Turizm işletmeciliği (Yüksekokul) 4 YGS-6
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm işletmeciliği (Yüksekokul) 4 YGS-6
Turizm İşletmeciliği ve otelcilik (Yüksekokul) 4 YGS-6
Turizm ve Otelcilik (Yüksekokul) 4 YGS-6
Yiyecek İçecek İşletmeciliği (Yüksekokul) 4 YGS-6
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) 4 YGS-4
Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.) 4 YGS-6
Sınavsız geçişle yerleşebilecekleri bölümler
Aşçılık 2
İkram hizmetleri 2
Turizm ve Otel İşletmeciliği 2
Turizm ve Seyahat Hizmetleri 2
|